2011
08.04

This is an interview with Andy McNab from a Belgian game site, so not in English but I post it anyway – since the site also got more McNab-in-action photos. If you do not read Dutch/Belgian try Google Translator – there’s quite an interesting remark somewhere hidden there. I mean.. really??

Battlefield 3 multiplayer hands-on
Geschreven door SaTo
Special | 02-08-2011 –

Het Zweedse Digital Illusions CE, kortweg DICE, werkt ondertussen al drie jaar lang aan de opvolger van een van ‘s werelds bekendste multiplayergames. ‘Battlefield 3’ is zeer binnenkort een feit, en kan al voor de release rekenen op hordes fans, meutes misnoegde Battlefieldconservatieven, en nu al een clash van epische proporties met het nagenoeg tegelijkertijd gereleasde ‘Call of Duty: Modern Warfare 3’. De open bèta start binnen een goede maand, maar 9lives trok voor jullie al een keer richting Stockholm om zowel de game als executive producer Patrick Bach en adviseur Andy McNab op de pijnbank te leggen. Nota bene met enkele verrassingen…

Andy McNab, man achter Battlefield 3

Met in het achterhoofd het idee om ‘Battlefield 3’ bijzonder realistisch te maken werd de hulp ingeroepen van Andy McNab (NVDR: dit is uiteraard niet zijn echte naam, hij wenst anoniem te blijven). McNab geeft advies voor zowel de single player, co-op als multiplayer van ‘Battlefield 3’. “Het is natuurlijk onmogelijk via een medium, zij het nu boek, film of spel, de ware aard van een oorlog te tonen.” weet McNab. “Wegens mijn jarenlange ervaring kan ik het team echter zeker van dienst zijn.” Als aanvulling op de game doet McNab dan nu ook waar hij goed in is: schrijven. Momenteel werkt hij aan ‘Battlefield 3: The Russian’, een novelle die het verhaal vertelt van Dima Mayakovsky. Op die manier krijgen we het verhaal van de game langs de kant van de Russen ook te horen, terwijl we in de game aan de zijde van de Amerikanen staan. Maar wat is dan juist zijn inbreng in de game zélf?

AMcN: Ik werkte mee aan verschillende onderdelen van de game. Zo deed ik mijn duit in het zakje bij de scripting van de game, en werkte ik de verhaallijn mee uit zodat deze realistischer werd. Ook op het gebied van tactiek en esthetiek gaf ik advies. Zo zou een vermoeide soldaat die al zittend de wacht hield zijn wapen nooit tussen zijn benen op de grond positioneren, maar altijd schotsklaar op de knie zodat zijn borst fungeert als steunpunt. De manier waarop wapens worden getorst in bepaalde situaties is natuurlijk ook niet altijd vanzelfsprekend om te zetten in een 3D-model zonder ervaring in diezelfde situaties in het echte leven.

9lives: Er kwam dus ongetwijfeld ook motion capturing aan te pas?

AMcN: Klopt, ik dook ook mee met het team in de studio, geregeld zelfs, om zo de juiste houdingen en bewegingen te verzorgen.  Ook de authenticiteit van de outfits was van belang, zo zou je bijvoorbeeld nooit soldaten zien die de vingertoppen van hun handschoenen niet afknippen, per slot van rekening moet je wel je wapen en de verschillende pinnen kunnen bedienen.
 
9lives: Is het als authentieke oorlogsveteraan dan niet moeilijk mee te werken aan een game als ‘Battlefield 3’? Het is en blijft per slot van rekening nog steeds een spél. Erger je je er niet aan dat alles zo realistisch moet, maar dat een speler dan wel twintig kogels kan overleven en zijn gezondheid automatisch regenereert?

AMcN: Nee hoor, ik ben me er terdege van bewust dat het om een entertainmentproduct gaat. Als je na een enkele kogel al tegen de vlakte zou gaan zou de lol er ook snel af zijn. Ik speel zelf ook genoeg games met mijn kleinkinderen om te beseffen hoe dat allemaal in zijn werk gaat. Spijtig genoeg wordt ik steeds genadeloos afgemaakt in een potje ‘Medal of Honor’. Zelfs in ‘Harry Potter’ lukt me niets…

 9lives: Hoe was het om samen te werken met het team van DICE? Gingen er veel woordenwisselingen aan vooral, of was alles koek en ei?

AMcN: Dat was op zich een zeer interessante samenwerking. De bal werd vaak gekaatst, en nog vaker teruggekaatst. Soms hoorde ik niets terug als ik een suggestie deed, maar was ze wel volledig geïmplementeerd bij mijn volgende bezoek aan de studio, en soms bleek gewoon dat mijn idee overbodig was. Langs de andere kant heb ik ook veel inbreng gehad. De leukste anekdote voor mij was het kamp van de vrijheidsstrijders in Irak dat ze hadden gebouwd. Op zich een leuke poging, maar het leek in niets op wat je ginder echt zou tegenkomen. Ik heb hen dan ook een luchtfoto getoond van zo’n kamp vlakbij Basra, op enkele kilometers van de grens, en ja hoor, bij mijn volgende bezoek was het identiek nagebouwd. (NVDR: Wie vindt dit kamp op Google Maps? Ik heb al gezocht maar het is een moeilijke…)

De toevoeging van McNab aan het team is dus zeker een goede zaak geweest voor DICE en Electronic Arts, maar ze konden uiteindelijk ook niet anders omdat concurrent Activision hetzelfde doet. Als de game even sterk wordt als de handdruk van deze ex-SAS soldaat dan komt het goed.

Source: 9 Lives website